Magyar

Tibor Kiss

„Gitározás, énekelés, dalszerzés, zenekart a kocsmából visszaszerzés. A motor motorja.”

A zenekarban nehéz helyzetben van, mert általában ő viszi el a balhét, és emiatt neki sokkal több időt kell szánnia bizonyos dolgok eldöntésére. Ha filmet rendezne a Quimby, akkor zenésztársai szerint nemcsak a rendezést vinné ő, de egy idő után belebeszélne a díszletbe, kivenné a sminkes kezéből az ecsetet és persze a filmzenét is megírná. Ez a fajta elhivatottság, alkotói ösztön minden téren jellemzi. Boldog, ha egy koncerten ezreknek okoz örömet, de az alkotás iránti szenvedélye olyan erős, hogy akkor is csinálná, ha nem volna látványos foganatja.

1971-ben született Dunaújvárosban, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott. Gyerekkorától kezdve képzőművésznek készült. A zene csak mintegy mellékesen jött be az életébe gimnazista korában. Képzőművészeti munkásságát Neonradír című 2012-es képes albuma foglalja össze, és a mai napig alkot ezen a téren is. Tibi művészi hajlamának erősek a családi gyökerei, édesapja költő, nagyapja nótaszerző és bohém hegedűs figura volt, aki ráadásul festett is.

Valamikor a gimi harmadik évének tavaszán találta ki Liviussal, hogy csináljanak egy zenekart, ami az Október nevet kapta. Nagyjából ez volt az a pont, ahol az addig szénceruzával és ecsettel dolgozó Tibi kezébe gitár került. Az első Liviussal duóban közös próbára négy akkorddal érkezett.

Az egyszerű, gyors alkotás, majd annak kényelmes lassú kibontása, a sűrítés vonzza: “az a fajta szabadság, ami a gyerekrajzokhoz van közel, az a fajta elemi, egyszerű gesztus, amit gyakorlatilag pár filctollal egy papíron művelsz, annak a megvalósítása vásznon, keverve felnőtt metaforákkal, gondolatokkal, és ennek az egésznek a lazasága – ez az, ami a legjobban foglalkoztat.

A Quimby az egyetemi évei alatt alakult meg és fejlődött, hamar nyilvánvaló lett, hogy tehetségesek, egyre komolyabb érdeklődés mutatkozik eredeti zenéjük iránt, így a komoly hivatásnak kikiáltott festészet mellé felerősödött a zenekar is. Lemezeik jelentek meg, nagy multicég szerződtette őket, és mire Tibi lediplomázott, a Quimby az ország népszerű zenekarai közé avanzsált.

Kiss Tibor's own paintings